Foto's afgelopen jaren

2022 "kijk ons eens"

HEEZE, IK ZAL AAN JOU DENKEN
‘Kijk ons eens!’ – Henri Hess (Eindhoven, 15 oktober 1950)

BZ&T kiest voor saamhorigheid in het thema voor 2022. Het tweeluik. geschilderd ter ere van het vijftigjarig bestaan voor de Brabantsedag was hiervoor de inspiratiebron. De twee schilderijen met de toepasselijke naam ‘Kijk ons eens!’ geven een surrealistisch beeld van de stoet, de optocht.

BZ&T verwerkt allerlei onderdelen van collega wagenbouwers uit het verleden en smeedt deze tot één gezamenlijk beeld. Het geheel geeft ook meteen het gevaar weer dat na lange stilstand op de loer ligt. Tot nu toe doet het kleurrijk aan. Alle deelnemers zijn door de wol geverfd dus dat moet goedkomen! Herkent u de achttien uitspattingen uit het verleden?

Een absolute ode aan alle wagenbouwers, vrijwilligers, publiek en iedereen die de Brabantsedag een warm hart toedraagt. Zingt u mee?!

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:                      

 –

2019 "MICHELIN DE CULINAIRE BAND MET BRABANT"

Banden werden vroeger gekookt in de fabriek. Michelin deelt ieder jaar sterren uit aan een restaurant waar heel goed en creatief wordt gekookt. Inspecteurs komen ‘stiekem’ in jouw restaurant eten en schrijven dan op wat ze goed en minder goed vinden.
Als eten lekker ruikt krijg je trek en ga je eropuit om lekker te eten.
Voor een restaurant met 1 ster rijdt men wel 100 kilometer om.
Voor een restaurant met 2 sterren wel 200 kilometer.
Voor een restaurant met 3 sterren zelfs 600 kilometer!!

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:                      

3e algemeen

1e theatrale en muzikale kwaliteiten

2e overdracht onderwerp

2018 "HET VERZONKEN KASTEEL, GIJ ZULT NIET ZONDIGEN

‘Gij zult niet zondigen’

‘Tuam non peccabis’

Het is 24 december 1872. In de ijzige kou is een pelgrim onderweg, stil hopend nog voor de nacht onderdak te krijgen. Eindelijk ziet hij een kasteel!. “Om Godswil brood en onderdak”, smeekt de pelgrim. De deur gaat open. Hij komt in een grote zaal, waar de Bokkenrijders bijeen zijn in een wild feest. De pelgrim is onthutst. Hij wijst de rovers op hun zondige leven, dat Gods wetten schendt en de heilige kerstnacht ontheiligt. De pelgrim vervloekt het huis met haar bewoners en het heidens feest  wat de kerstnacht onteert. De aarde beeft, opent zich en het kasteel verzinkt in de diepte.

BZ&T vertaalt deze legende in een macaber spel tussen geloof en zonde, dus wees gewaarschuwd en zondig niet!   

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:                      

5e algemeen

3e theatrale en muzikale kwaliteiten

publieksprijs

sponsorprijs

Eervolle vermelding: man op scootmobiel

2017 "PIGGE’S RARITEITENKABINET. NEE GIJ DAN..."

Tilburger Leo Jean (Jan) Pigmans (1845-1925) investeerde als succesvol zakenman zijn vermogen in zijn grote passie en droom: Circus Pigge. Het rondtrekkende gezelschap was geen “gewoon” circus……. Het was een verzameling van menselijke rariteiten. Komt dat zien, komt dat zien! Wat is raar? Is alles wat je in dit levensgrote kabinet ziet nu raar? Of ben je dat zelf……?

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:                      

5e algemeen

sponsorprijs

2016 "DE WATERSNOODSRAMP VAN NIEUWKUIJK"

30 december 1880: Door het aanhoudende hoge water in de Maas zakt tijdens de eerste uren van een ijskoude 30 december 1880 de Heidijk in Vlijmen in. De watervloed stort zich op Nieuwkuijk, waar het water tot 3 meter stijgt. Mensen worden massaal geëvacueerd. Sommige inwoners beleven zeer angstige uren op zolder of dak voordat hulp hen kan bereiken. Anderen kunnen sneller vluchten, maar iedereen moet met veel verdriet huis en haard verlaten. Twee personen verdrinken: één jong kind en één oudere vrouw. Ook ruim 400 dieren worden verzwolgen door het wassende water. Als het water zakt is de ramp nog niet voorbij. Door aanhoudende kou en en voedseltekort overlijden later meer mensen. 41 huizen spoelen totaal weg en 68 huizen zijn ernstig beschadigd. Nieuwkuijk blijft ontredderd achter en de watersnoodramp laat diepe sporen achter. Tot op de dag van vandaag brengt deze datum veel emoties naar boven.

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:                      

1e algemeen

Publieksprijs

Eervolle vermelding: Bibberend meisje op het dak

2015 'TEUNIS JACOB OVERWATER "...ALS JE VOOR PRET BENT!"

Roosendaal, 1928. T. J. Overwater opent een fabriek in suikerwaren. Het bedrijfslogo werd een rode band met een strik erin. Maar wat gebeurt er als deze band een eigen leven gaat leiden…

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:    

13e algemeen
10e spel
14e thema
14e artistiek
14e thema

2014 "AANBESTEDING : NIEUWE KERK TE WOENSEL"

Parochie Onze Lieve Vrouwe van altijd durende Bijstand Naar het boek Genesis In het begin bouwden de mensen een kerk met een toren. Van hun eigen spaargeld hadden ze hem betaald. Ze waren trots op hun kerk. Ze gingen er bidden, trouwden er en werden er begraven. Dat was de eerste tijd. Maar na vele goede jaren veranderde dat, want hun kinderen gingen niet meer naar de kerk, alleen met Kerst zat hij nog vol. Dat was de tweede tijd. Toen zei de bisschop: “Dat gebouw staat daar maar, er gaat geen mens meer heen. Wat kost dat allemaal? Gooi die deur op slot en verkoop de boel” Dat deden ze. De derde tijd. En de koper zei: “Wat een mooi gebouw, het lijkt wel een paleis. Een kinderspeelpaleis maak ik ervan.” Dat was de vierde tijd. Boos dat ze waren, de bouwers van het eerste uur. 

Ze voerden actie, praatten met de bisschop en schreven in de krant, maar ze verloren hun kerk. Dat was de vijfde tijd. Het middenschip eruit, een familieschommel erin, zand op de vloer, een speelhoek met limonade. De kinderen, heel veel kinderen, hadden er jarenlang het grootste plezier. Dat was de beste tijd. Tot de kerk weer werd verkocht, aan Fontys deze keer. Die gooiden hem plat, tot verdriet van alle generaties, en tot de dag van vandaag ligt het terrein nog braak. De zevende tijd.

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:           11e algemeen

2013 '#DEPERROEN!"

@buuf: nog nooit gezien, een perroen. Een zuil met een bol erop, staan op brabantse markten. Vroeger bracht de bode het nieuws @deperroen Oud nieuws dus.
#deperroen @kapsalon: @buuf nieuwtjes, zul je bedoelen, roddel en achterklap. Kletsen over jan en alleman, dat ging vroeger niet anders dan vandaag.
#deperroen @buuf: @kapsalon en nieuws over hoge pieten, zeggen ze. Dat is er trouwens vandaag ook, lees ik net op Facebook.

#deperroen @bakkertje: @buuf @kapsalon wat dan? Wie weet wat er aan de hand is? Laat horen! Burgemeester ontslagen? Teveel gedronken bij de brabantse dag?
#deperroen @kapsalon: @bakkertje @buuf iets met het koningshuis, hoor ik.
#deperroen @bakkertje: @kapsalon @buuf MAXIMAAA??? in Heeze?, we kunnen niet wachten!!! Coole wagen, trouwens. Wou dat ik had meegedaan.
#deperroen @kapsalon: @bakkertje je doet anders lekker mee, schat! Met je mobiele perroen! #deperroen

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:            5e algemeen
                          winnaar sponsorprijs

2012 "SINT JORIS MET DE DRAAK"

De stad werd door een draak getiranniseerd. Lange tijd werden er schapen geofferd om de draak tevreden te stellen. Deze raakten echter op en de draak eiste daarom mensenoffers. Het lot bepaalde wie geofferd zou worden. De dochter van de koning zou het volgende slachtoffer worden en dus riep de koning alle ridders op om de draak te doden. Vele ridders probeerden dit, maar allen faalden jammerlijk. Joris beloofde dat hij de draak zou doden als iedereen zich door hem zou laten dopen. Nadat koning en volk akkoord gingen, doodde Joris de draak. Dezelfde dag nog werden 15 duizend mensen gedoopt.

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:

11e algemeen
11e spel
11e thema
13e artistiek
11e thema
1e publieks

2011 "WATERGEESTEN"

Vroeger deed het verhaal de ronde dat je beter niet te ver het water in kon gaan of te dicht langs de kade kon lopen. Er waren mensen die dat tóch deden en nooit meer terug kwamen! Maar wat zagen zij onder water en waarom kwamen zij nooit meer terug…?? Het is misschien RAAR, maar… is het waar?

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:          

11e algemeen
14e spel
8e thema
14e artistiek

 

2010 "TILBURG'S NATUURDIERENPARK, 1948"

Wie weet het nog? Een dagje naar de dierentuin, vol spanning bij de ingang. Zullen er papegaaien zijn? Of een giraffe! Of pinguïns, die zijn ook schattig! Vlug, eerst naar de olifanten. Ja, de olifanten, wat zijn ze indrukwekkend. BZ&T nodigt u uit om een dagje dierentuin te beleven in het Tilburg’s Natuurdierenpark. In 1932 werd dit dierenpark geopend onder de naam Burgers Zoo Tilburg. Het werd in 1946 overgenomen door de familie Van Dijk die in Tilburg een groothandel bezat in dieren en vogels. De naam veranderde toen in Tilburg’s Natuurdierenpark. Op de foto staat de familie van Dijk met de heer Acoolie, een handelaar in olifanten uit het verre Bombay, voor de ingang van het dierenpark. Het park sloot in 1974 zijn deuren.

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:         

11e algemeen
14e spel
8e thema
11e artistiek

2009 "GEMASKERD BAL IN CONCERT-NOBLE"

In het Hertogdom Brabant werden vele feesten georganiseerd in de meest prachtige gebouwen waaronder het Concert-Noble te Brussel. Het 19de eeuwse Concert-Noble is een van de mooiste concert- en balzalen van Europa. Concert-Noble is een zaal vol pracht en praal. Kenmerkend voor deze in Lodewijk de XVI stijl gedecoreerde zaal zijn de duizenden kaarsen waarvan het licht weerkaatste in de talrijke spiegels. Hier werden veel feesten georganiseerd waar vaak een thema aan werd gekoppeld. Bezoekers van zo’n feest deden er alles aan om goed beslagen ten ijs te komen en kwamen in de prachtigste kledij. Het Concert- Noble werd snel de gewaardeerde trefplaats van nationale en internationale beroemdheden. Op een van deze feesten waren Napoleon Bonaparte & Joséphine en de Prins van Oranje aanwezig. Bloed, Zweet & Tranen beeldt één van deze feesten uit: een gemaskerd bal.

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:           

8e algemeen

6e spel

4e thema                   

13e artistiek

3e overdracht onderwerp

 

2008 "HET GEHEIME LEVEN VAN IJS"

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ijskristallen onder invloed van muziek en emotie van vorm veranderen. Deze geheimzinnige verandering is normaal alleen onder de microscoop zichtbaar. Bloed, Zweet & Tranen visualiseert met de wagen de gedaanteverandering van de ijskristallen. Omstreeks 1900 werd het ijs in de winter uit de grachten van kasteel Heeze gehaald en opgeslagen in de ijskelder. Het ijs werd gebruikt voor koeling van voedsel en voor medicinale doeleinden. Ook werden er de eerste ijsjes mee vervaardigd. Laat u meevoeren naar de wonderbaarlijke wereld van de ijskristallen.

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken

Prijzen:            

11e algemeen
17e spel
17e thema
15e artistiek

Individuele vermelding: Het geheime leven van ijs

foto’s afgelopen jaren, BZT, Heeze, Branbantsedag, foto’s Brabantsedag